ارتباط با
پشتیبانی آنلاین

بازار روند دار چیست؟ | نحوه تشخیص روند بازار و پایان روند!

زمان مطالعه 5 دقیقه
آخرین بروزرسانی 04 دی 1403
فارکس   فرزاد نشاط
زمان انتشار 24 اردیبهشت 1401
بازار روند دار چیست؟ | نحوه تشخیص روند بازار و پایان روند!

بازارهای مالی به دو نوع روند اصلی تقسیم می‌شوند: صعودی و نزولی. درروند صعودی (Bull Market)، قیمت دارایی‌ها به‌طور مداوم افزایش می‌یابد و این با خوش‌بینی سرمایه‌گذاران و عملکرد قوی اقتصادی همراه است.

در مقابل، درروند نزولی (Bear Market)، قیمت‌ها به‌طور پیوسته کاهش می‌یابند که ناشی از بدبینی سرمایه‌گذاران و نگرانی‌های اقتصادی است. آگاهی از این روندها برای تصمیم‌گیری‌های سرمایه‌گذاری بسیار حیاتی است.

برای درک عمیق‌تر این مفاهیم و تأثیرات آن‌ها بر معاملات شما، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

خلاصه مطلب

  • بازار روند دار بازاری است که قیمت دارایی‌ها به‌طور مداوم در یک‌جهت حرکت می‌کنند، یا صعودی (Bull Market) یا نزولی .(Bear Market)
  • روند بازار بر اساس حرکت مداوم قیمت‌ها در یک‌جهت مشخص (صعودی یا نزولی) شناسایی می‌شود.
  • خط روند نشانگر جهت حرکتی قیمت هست و برای تشخیص و تائید روند بازار مورداستفاده قرار می‌گیرد.
  • برای تشخیص روند، اندیکاتورهای مختلفی توسط معامله گران استفاده می‌شود که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به میانگین متحرک، پارابولیک سار، ایچیموکو و ... اشاره کرد.

بازار روند دار چیست؟

تعریف کلی روند را اینطور میتوان بیان کرد که روند، جهت کلی بازار یا قیمت در نمودار را به معامله گر نشان می دهد، روند در بازارهای مالی یکی از اساسی ترین مولفه ها می باشد.

معامله گران بیشتر در روند ها سود کسب می کنند واگر روندی در بازار وجود نداشته باشد، به معنای نداشتن سود برای معامله گران است.

همچنین تشخیص روند و معامله در جهت آن، نقشی برجسته در پیدا کردن فرصت‌های کسب سود در بازار دارد و بررسی روند قیمت در بازارهای مالی از جمله بازار فارکس بسیار ضروری است که باید توسط معامله گران تشخیص داده شود.

به صورت کلی، بازار یا روند دار است یا خنثی (رنج)، که تشخیص بازار روند دار را میتوان توسط ابزار های مختلف تکنیکالی راحت تر تشخیص داد.

بازار روند دار می تواند به دو صورت صعودی و نزولی باشد.

بازار روند دار صعودی

بازار روند دار صعودی

روند صعودی یا  (Uptrend)، روندی می باشد که در آن بازار سقف و کف های صعودی تشکیل می دهد.

در بازار روند دار صعودی، میزان تقاضا خرید بر عرضه افزایش می یابد و بدان معناست که قدرت خریدارن در بازار از فروشندگان بیشتر است.

بازار روند دار صعودی، چرخه مطلوبی برای معامله گران می باشد،  زیرا بهترین فرصت ‌های کسب سود در این روندها به وجود می‌ آید.

برای تشخیص بازار صعودی باید به شکل سقف و کف ها نگاه کنیم و اگر سقف و کف ها بالاتر از یک دیگر تشکیل شود، نشان از روند صعودی دارد.

بازار روند دار نزولی

بازار روند دار نزولی

روند نزولی یا (Downtrend) زمانی رخ می دهد که قیمت رو به پایین حرکت می کند و میزان عرضه و فروش نسبت به تقاضا افزایش می یابد که باعث می شود، سقف و کف های نزولی در روند تشکیل شود.

در روند نزولی گاهی اوقات احساسات نزول بر احساسات صعود غلبه میکند و به همین دلیل ممکن است که قیمت بسیار سریع تر در نمودار کاهش ‌یابد.

این روند برای معامله گران و سرمایه‌گذاران بلند مدتی که ممکن است سهمی را خریداری کرده باشند، محبوب نیست.

برای تشخیص بازار نزولی باید به شکل سقف و کف ها نگاه کنیم و اگر سقف و کف ها پایین تر از یک دیگر تشکیل شود، نشان از روند نزولی دارد.

نقش خطوط روند در تشخیص روند بازار

نقش خطوط روند در تشخیص روند بازار

یکی از راحت ترین روش ها برای تشخیص روند بازار، استفاده از خطوط روند است.

خط روند نشانگر جهت حرکتی قیمت میباشد و برای تشخیص و تایید روند بازار مورد استفاده قرار میگیرد.

به صورت کلی روندها را با توجه به سقف و کف هایی که تشکیل میدهند میتوان به سه نوع: صعودی، نزولی و خنثی تقسیم کرد.

در روند صعودی خطوط روند با اتصال کف های نمودار به یک دیگر تشکیل می شود و قیمت به خط روند مقاومتی که در زیر قیمت دارد واکنش نشان می دهد.

 در روند نزولی خط با متصل کردن سقف ها به یک دیگر تشکیل می شود، و قیمت به خط روند مقاومتی که در بالای قیمت دارد واکنش نشان می دهد.

 

تشخیص روند بازار توسط اندیکاتور ها

 

برای دستیابی به دوره جامع آموزش معامله‌گری و تحلیل سهام در بازارهای مالی جهانی کلیک کنید.

 

تشخیص روند بازار توسط اندیکاتور ها

اندیکاتورها میتوانند برای تشخیص روند بازار بسیار کاربردی و مفید باشند، که توسط آن ها میتوان قدرت روند در بازار را در هر نقطه از بازار مشخص کرد.

برای تشخیص روند، اندیکاتور های مختلفی توسط معامله گران استفاده میشود که متداول ترین آن ها اندیکاتور های زیر میباشد، که به دو مورد از پر کاربرد ترین آن ها میپردازیم.

 

تشخیص روند بازار توسط اندیکاتور میانگین حرکت جهت ‌دار (ADX)

تشخیص روند بازار توسط اندیکاتور میانگین حرکت جهت ‌دار (ADX)

یکی از روش هایی که می توان توسط آن روند بازار را تشخیص داد، استفاده از اندیکاتور شاخص قدرت جهت دار (ADX) می باشد.

از این اندیکاتور همان طور که از نامش پیداست، می توان جهت شناسایی و قدرت روند بازار استفاده کرد.

اندیکاتور ADX از سه خط ADX، -DL و +DL تشکیل شده است و بین مقادیر صفر تا صد نوسان می کند.

هنگامی که DI+ بتواند DI-  را رو به بالا قطع کند خود به معنای تایید روند صعودی در بازار است، یا هنگامی که DI- بتواند DI+ را قطع کند به معنای تایید روند نزولی میباشد، حال اگر در این لحظه منحنی ADX از محدوده 25 عبور کند، به معنای قدرت روندی خوبی میباشد و معامله گر میتواند در جهت روند بازار وارد معامله شود.

همچنین برای سنجش قدرت روند، عدد کمتر از 20 نشان از روند ضعیف و عدد بالای 80 نشان از روند قوی در بازار دارد.

تشخیص روند بازار توسط اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Averages)

تشخیص روند بازار توسط اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Averages)

گاهی اوقات ممکن است که تشخیص روند از روی نمودار دشوار باشد و در این هنگام میتوان توسط اندیکاتور میانگین متحرک، که یکی از اندیکاتور های روندی محسوب میشود، در جهت تشخیص روند کمک گرفت.

تشخیص روند به وسیله میانگین ها به این صورت میباشد که اگر میانگین متحرک پایین نمودار قیمت باشد، به این معنی است که روند بازار صعودی است و هنگامی که میانگین متحرک بالای نمودار قیمت قرار داشته باشد، به این معنی است که روند فعلی بازار نزولی است.

همچنین با شکست مووینگ های بزرگ توسط مووینگ کوچک تر، میتوان دریافت که قرار است روند جدیدی در بازار آغاز شود.

هر چه تعداد دوره زمانی میانگین متحرک بیشتر باشد، نشان دهنده روند بلند مدت تر در بازار است.

مزایای معامله در بازار روند دار

مزایای معامله در بازار روند دار بسیار زیاد است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

مزایای معامله در بازار روند دار

پتانسیل سود بالا :بازارهای روند دار امکان سودآوری بالا را فراهم می‌کنند، زیرا ارزها تمایل دارند برای مدت طولانی در یک‌جهت حرکت کنند. شناسایی و معامله در جهت روند می‌تواند منجر به سود قابل‌توجهی شود.

نقاط ورود و خروج مشخص: این بازارها نقاط ورود و خروج مشخصی را ارائه می‌دهند، که برنامه‌ریزی معاملات و مدیریت ریسک را آسان‌تر می‌کند.

کاهش نویز بازار: تمرکز بر روند بلندمدت بازار کمک می‌کند تا نویز و نوسانات کوتاه‌مدت فیلتر شوند و تصمیمات آگاهانه‌تری گرفته شود.

تائید روند با اندیکاتورها: استفاده از اندیکاتورهای تکنیکال برای تائید روند به معامله‌گران اطمینان بیشتری در تصمیم‌گیری می‌دهد و احتمال موفقیت را افزایش می‌دهد.

انعطاف‌پذیری: امکان اعمال استراتژی در تایم فریم‌های مختلف به معامله‌گران اجازه می‌دهد تا سبک معاملاتی خود را تطبیق دهند.

معایب معامله در بازار روند دار

معایب خیلی کمی برای معامله در بازار روند دار وجود دارد و همان‌طور که میدانید روند دوست ماست، اما به‌طورکلی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

معایب معامله در بازار روند دار

ورود دیرهنگام: روندها ممکن است زمان زیادی برای شکل‌گیری و تائید نیاز داشته باشند، که منجر به از دست رفتن بخش اولیه حرکت می‌شود.

شکست‌های کاذب: شکست‌های کاذب در بازار فارکس رایج هستند و می‌توانند منجر به تصمیمات نادرست شوند. معامله‌گران باید از سیگنال‌های تأییدی اضافی استفاده کنند.

تغییر ناگهانی روند: روندها ممکن است ناگهان معکوس شوند و منجر به ضررهای قابل‌توجه شوند. مدیریت ریسک و تنظیم سفارشات حد ضرر ضروری است.

چه چیزی پایان روند بازار را تعیین می­‌کند؟

پایان روند بازار توسط تغییرات عمده در عوامل اساسی اقتصادی، تحلیل تکنیکال و روانشناسی سرمایه‌گذاران تعیین می‌شود. عواملی مانند تغییرات در نرخ بهره، گزارش‌های اقتصادی ناامیدکننده، یا تحولات ژئوپلیتیکی می‌توانند جهت روند را معکوس کنند. ازنظر تکنیکال، وقوع الگوهای بازگشتی مانند سر و شانه یا دو قله/دودره و شکست خطوط روند نیز می‌توانند نشان‌دهنده پایان روند باشند. تغییر در احساسات و رفتار سرمایه‌گذاران، مثل افزایش حجم معاملات در جهت معکوس یا کاهش اعتماد عمومی به بازار، نیز نقش مهمی در تعیین پایان یک‌روند ایفا می‌کنند.

 

 

جمع بندی کلی

همه معامله گران برای کسب سود بیشتر در بازارهای مالی، باید بتوانند روند را در نمودارها شناسایی کنند، تا به کمک آن بتوانند جهت کلی آینده نمودار را مورد بررسی قرار دهند.

به صورت کلی بازار روند دار را این طور میتواند بیان کرد که، هرگاه شاهد تشکیل کف و سقف‌ هایی در قیمت ‌های به یک سو باشیم، با بازاری روند دار روبه رو هستیم که می‌تواند صعودی یا نزولی باشد.

همچنین با استفاده خطوط روند و پرایس اکشن و کمک گرفتن از اندیکاتورهایی مانند اندیکاتور میانگین محدوده واقعی (Average True Range)، اندیکاتور میانگین متحرک (MovingAverages)، اندیکاتور میانگین حرکت جهت ‌دار (ADX) و سایر اندیکاتورهایی که در بالا به آن ها اشاره شد، روند را در بازار شناسایی کرد.

برای داشتن اطلاعات بیشتر در مورد هر کدام از این اندیکاتور ها می توانید به مقالات مربوطه آن ها در وب سایت مجموعه آموزش بورس مراجعه کنید.

 

منبع : گروه تحریریه وب سایت آموزش بورس

: ارسال نظر
نظرات :
  • comment 139
    علی
    1401-03-02

    ممنون بابت مقاله عالی از atr برای تشخیص روند چطور باید استفاده کرد؟

    • عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، به صورت کلی از اندیکاتور ATR میتوان در تشخیص میزان نوسانات بازار استفاده کرد. هنگامی که نوسان در بازار زیاد باشد این اندیکاتور صعودی و هنگامی که نوسان کم باشد این اندیکاتور کاهش پیدا میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این اندیکاتور پیشنهاد میکنیم از مقاله زیر استفاده کنید. https://amoozesh-boors.com/fa/article/atr-indicator

  • comment 566
    فرید
    1401-07-20

    لطفا نحوه ی کسب سود با پرایس اکشن در بازار های روند دار رو هم آموزش بدید!

    • دوست عزیز در مقالات پرایش اکشنی که در مجموعه قرار دادیم به صورت کامل به این موضوعات پرداختیم.

  • comment 684
    سمانه
    1401-08-18

    ترید در کدام یکی از این روندها سود بیشتری داره؟

    • عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، معمولا زمانی که بازار در یک روند نزولی و یا صعودی حرکت میکنه و در جهت روند معامله انجام میدید راحت تر سود خودتون رو به دست میارید.

  • comment 854
    سمانه
    1401-09-18

    رسم خط روند در تریدینگ ویو هم آموزش بدید!

    • عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، در مقاله زیر کاملا به این موضوع اشاره شده است. https://amoozesh-boors.com/fa/article/trend-line

  • comment 960
    کسری
    1401-10-04

    سلام ممنون از تیم خوبتون! ترید دربازار های نوسانی و روند دار بهتره یا در بازار رنج؟

    • عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، به صورت کلی برای هر کدام از این موارد میتوان روش های معاملاتی مختلفی داشت اما معامله در بازار روند دارد و در جهت روند باعث میشه تا معامله کم ریسک تر با درصد برد بالا و حتی سود بیشتر داشته باشید.

  • comment 2376
    حسنی
    1402-02-10

    با سلام و خسته نباشید لطفا راجب انواع روند رنج توضیح بدید + نحوه شناسایی

    • عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، در مقالات آینده به این موضوع پرداخته خواهد شد و همچنین پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روندها مقاله زیر را مطالعه کنید. https://amoozesh-boors.com/fa/article/trend-detection-in-price-action

  • comment 4574
    MahvashIranpour
    1402-09-18

    درود به طور کلی از تشخیص روندها چه استفاده‌ای می‌توان کرد؟

    • با سلام و احترام فراوان خدمت شما دوست عزیز، تشخیص روند در معاملات و سرمایه گذاری بسیار مهم است زیرا به معامله گران کمک می کند موقعیت های خود را با جهت کلی بازار هماهنگ کنند و احتمال معاملات موفقیت را افزایش دهند. معامله گران با تشخیص اینکه آیا بازار در یک روند صعودی، نزولی یا رنج قرار دارد، می توانند نقاط ورود و خروج بهینه را تعیین کنند و زمان معاملات را بهبود بخشند. همچنین با تعیین سطوح حد ضرر و سود، به مدیریت ریسک کمک می کند. در نهایت، تشخیص روند اعتماد بیشتری به معامله‌گران می‌دهد و عدم اطمینان را کاهش می‌دهد و منجر به تصمیم‌گیری آگاهانه‌تر و مؤثرتر می‌شود.

آموزش بورس

ورود با کد یکبار مصرف

کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد

این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد

کد شش رقمی (عدد لاتین)

آموزش بورس

ورود

آموزش بورس

ثبت نام

از قبل حساب کاربری دارید؟ ورود