فارکس بزرگترین بازار مالی در دنیاست که ارز کشورهای مختلف بهصورت الکترونیکی در آن با یکدیگر معامله میشوند. ساختار بازار فارکس برای معاملهگران تازهوارد به این بازار ممکن است ناشناخته باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتهایم در این قسمت گردانندگان اصلی بازار فارکس را معرفی کنیم.
سرمایهگذاری و پیچیدگی دو عامل اصلی در دستهبندی بازیگران بازار فارکس هستند. عامل پیچیدگی شامل تکنیکهای مدیریت پول، سطح فنآوری، تواناییهای تحقیق و سطح نظم و انضباط است. با در نظر گرفتن این دو معیار کلی، شش بازیگر اصلی بازار فارکس وجود دارد.
این گردانندگان شامل بانکهای بزرگ، شرکتهای بزرگ تجاری، دولتها، بانکهای مرکزی، صندوقهای پوشش ریسک و معامله گران میشوند.
درگذشته تنها بانکها و مؤسسات بزرگ میتوانستند در فارکس شرکت کنند. علاوه بر این اگر بهعنوان یک فرد قصد ورود به فارکس را میداشتید باید با سرمایهای نزدیک به ۱۰ تا ۵۰ میلیون دلار در این بازار شرکت میکردید اما در اواخر دهه ۹۰ میلادی ورق برگشت و با گسترش اینترنت و بروکرهای خردهفروش امکان معامله کردن تریدرهای خردهپا یا کوچکی مثل ما نیز در فارکس فراهم شد. در ادامه بازیگران بازار فارکس یا همان گردانندگان اصلی آن را معرفی میکنیم.
بانکهای بزرگ، اولین بخش از ساختار بازار فارکس هستند. فارکس بازار غیرمتمرکزی است و بیشترین حجم معاملات در آن را همین بانکهای بزرگ انجام میدهند. درنتیجه آنها هستند که قیمت خریدوفروش جفت ارزها و میزان اسپرد را بر اساس میزان عرضه و تقاضا تعیین میکنند. بهعبارتدیگر بانکهای بزرگ در فارکس، نرخ تبادل ارزها را مشخص میکنند.
این بانکهای بزرگ روزانه حجم زیادی از معاملات را برای خود و مشتریانشان انجام میدهند و درمجموع بازاری به نام بازار بینبانکی فارکس را به وجود میآورند. زمانی که این بانکها در نقش دلال برای مشتریانشان ظاهر میشوند، تفاوت قیمت خریدوفروش، نشاندهنده سود بانکها است.
انواع مختلفی از بانکها در بازار فارکس وجود دارد. آنها میتوانند بزرگ یا کوچک باشند. بزرگترین بانکها با مقادیر زیادی وجوه معامله میکنند که در هرلحظه معامله میشوند. اینیک استاندارد رایج برای بانکها است که بستههای 5 تا 10 میلیون دلاری را معامله کنند. بزرگترین آنها حتی بستههای 100 تا 500 میلیون دلاری را حمل میکنند.
مهمترین بانکهای بزرگ در فارکس: از مهمترین بانکهایی که در بازار بینبانکی فارکس وجود دارند میتوان به Citibank، JPMorgan، UBS، Barclays، Goldman Sachs، HSBC، بانک دویچه و بانک آمریکا اشاره کرد.
برای آموزش اقتصاد کلان به این صفحه مراجعه کنید!
بانکهای مرکزی، نمایندگان دولتها بهحساب میآیند؛ بنابراین آنها نقش مهمی در بازار فارکس دارند. بانکهای مرکزی سعی میکنند باسیاستهای مربوط به نرخ بهره، تورم کشور خود را کنترل کرده و ارزش ارز کشور خود را تعیین کنند. درنتیجه اقتصاد آنها میتواند در برابر سایر کشورها رقابت کند. بهاینترتیب بانکهای مرکزی میتوانند با تعیین نرخ بهره در فارکس بسیار تأثیرگذار باشند. با تغییر نرخ بهره، ارزش ارز کشورها تغییر میکند.
از مهمترین بانکهای مرکزی که در بازار فارکس شرکت میکنند میتوان به بانک مرکزی اروپا، بانک انگلستان و فدرال رزرو آمریکا اشاره کرد. تبادل ارز بانکهای مرکزی در فارکس برای پرداخت هزینههای مربوط به تجارت بینالمللی و کنترل ذخایر ارزی کشورشان انجام میشود.
زمانی که بانکهای مرکزی به این نتیجه میرسند که ارزش ارز کشورشان خیلی زیاد یا خیلی کم است به شکل گستردهای شروع به فروش یا خرید ارزشان میکنند تا نرخ تبادل ارزهایشان را تغییر دهند و بدین شکل به تغییر قیمتها در فارکس میپردازند.
پیشنهاد میکنیم تا سرفصل های دوره فارکس را ببینید!
شرکتهای بزرگ تجاری که کار صادرات و واردات محصولات را انجام میدهند، جز شرکتکنندگانی هستند که بر قیمت ارزها در فارکس تأثیر میگذارند. هرچند حجم معاملات این شرکتها نسبت به بازار بینبانکی کمتر است و آنها نمیتوانند در آن بازار معامله کنند. به همین دلیل آنها اغلب با بانکهای تجاری کوچک و متوسط مبادلات ارزیشان را انجام دهند.
برای درک بهتر تأثیرگذاری شرکتهای بزرگ تجاری بر فارکس از یک مثال استفاده میکنیم. فرض کنید یک شرکت تولیدکننده پنلهای خورشیدی آلمانی باید قطعات موردنیازش را از آلمان وارد کند و درنهایت محصولات خود را در چین بفروشد. این شرکت آلمانی با فروش محصولاتش یوآن چینی به دست میآورد که درنهایت برای استفاده در کشور خود باید آنها را به یورو تبدیل کند. بعدازآن، بخشی از یوروها برای ورود قطعات آمریکایی باید به دلار تبدیل شود.
درواقع شرکتهای تجاری بزرگ برای مبادلات ارزی خود و پوشش ریسک ِاین مبادلات ارزی در بازار فارکس معامله میکنند. مثلاً همین شرکت آلمانی ممکن است، دلار موردنیاز خود را از بازار اسپات فارکس تهیه کند و یا اینکه برای کاهش ریسک تغییرات قیمت در فارکس، پیش از خرید قطعات آمریکایی، دلار موردنیاز خود را از طریق معاملات سوآپ ارزی در فارکس تهیه کند. برای آشنایی با معاملات سوآپ ارزی در فارکس میتوانید مقاله انواع معاملات در فارکس را مطالعه کنید.
این مقوله در تعیین قیمتها یا کنترل آنها دخالتی ندارد. آنها اساساً مدیران پولی فراملیتی و داخلی هستند. آنها ممکن است صدها میلیون دلار معامله کنند، زیرا سبد سرمایهگذاری آنها اغلب بسیار بزرگ است.
این شرکتکنندگان منشور سرمایهگذاری و تعهداتی در قبال سرمایهگذاران خوددارند. هدف اصلی صندوقهای تأمینی کسب سود و رشد پرتفوی خود است. آنها میخواهند به بازده مطلق از بازار فارکس برسند و ریسک خود را کاهش دهند. نقدینگی، اهرم و هزینه پایین ایجاد یک محیط سرمایهگذاری از مزایای صندوقهای تأمینی است.
صندوقهای پوشش ریسک هم طبق استراتژیهای خود در بازار فارکس ارزها را خریدوفروش میکنند. این استراتژیها شامل کنترل ریسک و افزایش سرمایه میشوند. صندوقهای سرمایهگذاری خصوصی و صندوقهای بازنشستگی دو نوع از صندوقهای پوشش ریسک هستند.
بروکرهای خردهفروشی از دیگر شرکتکنندگان فارکس هستند که حجمی معادل دو درصد از کل معاملات در فارکس را انجام میدهند. این بروکرها امکان ورود معامله گران به دنیای فارکس را مهیا کردهاند. بروکرها در دو نوع مارکت میکر و بروکرهای ECN طبقهبندی میشوند.
بیشترین تعداد شرکتکنندگان بازار فارکس، معامله گران هستند که البته حجم کوچکی از معاملات فارکس را انجام میدهند. این معامله گران برخلاف بانکها و شرکتها که عمدتاً برای تجارت و تغییر ارزش ارزها، کار تبادلات ارزی را در فارکس انجام میدهند، صرفاً برای کسب سود از تغییرات قیمت در فارکس، معامله میکنند.
شاید اصطلاح سفتهبازی در فارکس را شنیده باشید. سفتهبازی در فارکس به خرید و نگهداری یک ارز به امید فروش آن در یک قیمت بالاتر در آینده گفته میشود.
این معامله گران برای پیشبینی قیمت در فارکس از تحلیل بنیادی (نرخ بهره، تورم، سیاستهای پولی و...) و تکنیکال (اندیکاتورها، الگوهای قیمتی و...) استفاده میکنند. البته برخی دیگر از معامله گران هستند که از کامپیوتر و معاملات الگوریتمی استفاده میکنند. میزان سرمایه این تریدرها نیز متفاوت است. بعضی از آنها با سرمایه کم و برخی دیگر با سرمایه بیشتر در بازار فارکس در حال معامله کردن هستند.
برای درک ساختار بازار فارکس، بگذارید آن را با بازار سهام که افراد بیشتری با آن آشنایی دارند، مقایسه کنیم. در بازار بورس یکنهاد ناظر، معاملات و قیمتها را کنترل میکند. تمام معاملات زیر نظر این نهاد کنترلکننده در بورس انجام میشوند به همین دلیل این نهاد میتواند بهراحتی قیمتها را به نفع خود تغییر دهد (البته منظور ما این نیست که حتماً چنین اتفاقی در بورس میافتد).
بورس بازاری متمرکز است به همین دلیل این نهاد مسئولیت کنترل همهچیز را در اختیار دارد اما فارکس بازاری غیرمتمرکز است که در آن معاملات بهصورت مستقیم بین دو طرف معامله انجام میشود و نهاد کنترلکنندهای که قدرت زیادی در اختیار داشته باشد در آن وجود ندارد.
در بازار سهام، این نهاد باید سفارشهای مشتریان خود را انجام دهد. فرض کنید یک روز، تعداد فروشندگان بیشتر از خریداران میشود. در این حالت، این نهاد متمرکز با انبوهی از سفارشات فروش روبهرو است که بهاندازه کافی خریداری ندارند. برای اینکه چنین اتفاقی نیفتد، این نهاد میتواند اسپردها یا هزینههای تراکنش را بیشتر کند تا از ورود فروشندگان به بازار جلوگیری کند. بهاینترتیب امکان دستکاری قیمت در بورس وجود دارد.
در بازار فارکس معاملات به اشکال مختلفی انجام میشوند. از بین این اشکال مختلف، بازار اسپات فارکس از همه مهمتر است. برخلاف معاملات آتی یا سهام، در بازار اسپات فارکس، برای معامله کردن به یک محل متمرکز مثل بورس نیویورک که در آن فقط یک قیمت وجود دارد، نیاز ندارید.
در بازار فارکس، یک قیمت واحد برای یک ارز خاص وجود ندارد. بهعبارتدیگر دلالان مختلف، قیمتهای مختلفی در فارکس ارائه میدهند. بازار فارکس بسیار بزرگ است و رقابت میان دلالان مختلف باعث میشود تا شما بتوانید بهترین قیمت را برای انجام معامله پیدا کنید.
برای آموزش سرمایه گذاری در فارکس این مطلب را بخوانید!
هرچند بازار فارکس غیرمتمرکز است اما این بدین معنی نیست که این بازار پر از هرجومرج است. اگر بخواهیم فارکس را مثل یک نردبان در نظر بگیریم، میتوانیم جایگاه گردانندگان اصلی بازار فارکس را در شکل زیر ببینیم.
بازار بینبانکی: در بالاترین پله این نردبان، بازار بینبانکی فارکس قرار دارد. شرکتکنندگان این بازار، بزرگترین بانکهای جهان هستند که یا بهطور مستقیم و دوبهدو با یکدیگر معامله میکنند و یا از طریق بروکرهای صوتی و الکترونیکیای مثل EBS Market و Reuters Matching معامله میکنند.
EBS و Reuters: این دو شرکت برای به دست آوردن مشتریان بیشتر دائماً در حال رقابت با یکدیگر هستند (البته رویترز نام خود را به Refinitiv تغییر داده است). هر دو شرکت بیشتر جفت ارزها را به مشتریانشان ارائه میدهند اما بعضی جفت ارزها در هرکدام از آنها بیشتر از دیگری نقدینگی دارد.
در پلتفرم EBS، جفت ارزهای EUR/USD، USD/JPY، EUR/JPY،EUR/CHF و USD/CHF نقد شوندگی بیشتری دارند.
اما در پلتفرم رویترز، جفت ارزهای GBP/USD، EUR/GBP، USD/CAD، AUD/USD و NZD/USD نقد شوندگی بیشتری دارند.
همه بانکهایی که بخشی از بازار بینبانکی در فارکس هستند، میتوانند قیمتهایی که سایر بانکها برای معامله کردن پیشنهاد میدهند را ببینند اما این لزوماً به این معنی نیست که هرکسی میتواند با این قیمتها معامله کند. درواقع این قیمتها نشات گرفته از اعتبار ایجادشده بین طرفین معامله است.
این رویه قیمتگذاری درست مانند زندگی واقعی است. فرض کنید میخواهید از بانک وام بگیرید. در این صورت هر چه اعتبار و شهرت شما بیشتر باشد، میتوانید وام بزرگتری بگیرید.
در پله بعدی نردبان شرکتها، صندوقهای پوشش ریسک، مارکت میکرها (بازار سازها) و بروکرهای ECN قرار دارند. این مؤسسات اعتبار بالایی برای شرکت در بازار بینبانکی را ندارند به همین دلیل آنها مجبورند معاملات خود را از طریق بانکهای تجاری کوچک انجام دهند. این بدین معنی است که نرخ قیمتها در این قسمت نسبت به بازار بینبانکی بیشتر و گرانتر است.
در پایینترین پله نردبان، معامله گران خردهپا یا کوچک (Retail Traders) قرار دارند. درگذشته شرکت در بازار فارکس برای ما که تریدرهای کوچکی بودیم ناممکن بود اما به لطف ظهور اینترنت، تجارت الکترونیکی و بروکرهای خردهفروشی (بروکرهای مارکت میکر و بروکرهای ECN)، معامله کردن در فارکس بسیار آسان شده است. حالا ما شانس این را داریم تا مثل آنهایی که در بالای نردبان فارکس قرار دارند، جفت ارزها را معامله کنیم (البته نه تأثیرگذاری آنها بر قیمت ارزها).
ساختار فارکس به ترتیب از ترکیب بزرگترین بانکهای جهان، دولتها و بانکهای مرکزی، شرکتهای تجاری و صندوقهای پوشش ریسک، بروکرها و معامله گران تشکیلشده است. هرکدام از این شرکتکنندگان با توجه به بزرگی و میزان حجم معاملات خود در فارکس تأثیر میگذارند. به همین دلیل آشنایی با این گردانندگان اصلی بازار فارکس و نحوه تأثیرگذاری آنها در فارکس برای هر تریدری الزامی است.
اما مهمتر از همه این موارد داشتن دانش تحلیلگری تکنیکال و فاندامنتال است که باید هر فردی که قصد ورود به این بازار را دارد آن را کسب کند.
برای این منظور مجموعه آموزش ساده بورس دورههای آموزش فارکس و بورس جهانی و دوره اقتصاد کلان و فاندامنتال فارکس را برای شما عزیزان تهیهکرده است که میتوانید از آنها استفاده کنید.
برای آشنایی بیشتر با انواع مباحث موجود در بازار مالی، پیشنهاد میکنیم مقالات زیر را هم مطالعه کنید.
بازیگران اصلی فارکس بانکهای بزرگ، دولتها و بانکهای مرکزی، شرکتهای تجاری و صندوقهای پوشش ریسک، بروکرها و معامله گران هستند.
دولتها از طریق بانکهای مرکزی باعرضه و تقاضای گسترده ارزها، تأثیر زیادی در قیمتها میگذارند.
بیشترین حجم معاملات در فارکس مربوط به بازار بینبانکی و کمترین حجم معاملات مربوط به معامله گران خردهپا است.
لینک کوتاه: https://amoozesh-boors.com/i/coq
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
لیلا
1401-05-03بسیار عالی من فکر میکردم بروکر ها یکی از اصلی ترین گرداننده های بازار فارکس هستن، در صورتی که متوجه شدم در قسمت پایین نردبان هستن!
emad81
1401-11-09سلام .این مقاله معرکه بود استاد موفق باشید
مدیر وبسایت
1402-01-16سپاس از نظر خوب شما دوست عزیز
ستایش
1401-12-04ممنون از این مقاله عالی کلمه به کلمش مفید بود ... باخوندن این مقاله وآشنایی با بازیگرای فارکس تحلیل رو میشه با دید بهتری انجام داد باتشکر
مدیر وبسایت
1402-01-24عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، ممنون از اینکه نظر خود را درخصوص مقاله ساختار بازار فارکس با ما در میان گذاشتید و از اینکه مورد قبول شما واقع شده بسیار خرسندیم.
YaldaNimapour
1402-12-07مارکت استراکچر رو لطفا توضیح بدید
مدیر وبسایت
1403-02-15با سلام و احترام فراوان خدمت شما دوست عزیز، ساختار بازار به سازماندهی و ویژگی های یک بازار خاص از جمله رفتار فعالان بازار، توزیع قدرت بازار، سطح رقابت و چارچوب نظارتی حاکم بر بازار اشاره دارد.