ارتباط با
پشتیبانی آنلاین

انواع وضعیت نمادها در بورس | نحوه اطلاع از تغییر وضعیت نمادها

زمان مطالعه 5 دقیقه
آخرین بروزرسانی 12 شهریور 1403
بورس تهران   کاوه اوحدی
زمان انتشار 28 آذر 1401
انواع وضعیت نمادها در بورس | نحوه اطلاع از تغییر وضعیت نمادها

وضعیت نمادها در بورس همیشه یه یک شکل نیست. گاهی می توانید یک نماد را معامله کنید. گاهی فقط امکان ثبت سفارش در نماد وجود دارد اما معامله‌ای صورت نمی‌گیرد. برخی اوقات فقط می‌توانید سفارشات انجام نشده در نماد را حذف کنید و در مواقع دیگر امکان انجام هیچ کدام از این کارها وجود ندارد.

به دلیل وجود رویدادهای مختلف مثل افزایش سرمایه، افشای اطلاعات الف و ب، تقسیم سود نقدی و سایر موارد مهم، نمادهای بورسی، حالت‌های مختلفی از مجاز تا متوقف به خود می گیرند. در حالت کلی وضعیت نمادها در بورس، پنج حالت مختلف دارد؛

نماد معاملاتی چیست؟

شناخت وضعیت نمادها و دلایل توقف نمادها در بورس، از موارد مهمی هستند که هر سرمایه گذار باید با آنها آشنا شود.

نماد معاملاتی چیست؟

قبل از توضیح وضعیت نمادها در بورس بهتر است با معنی نماد آشنا شوید. در بورس، شرکت‌های متعددی در صنعت های غذایی، خودرویی، فلزات و... وجود دارند. نماد یک شرکت معمولا از ترکیب حرف اول صنعت مربوطه و بخشی از نام شرکت به وجود می‌آید. برای مثال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • «فخوز»؛ حرف «ف» از گروه فلزات اساسی و «خوز» از نام شرکت که فولاد خوزستان است، گرفته شده است.
  • «خودرو»؛ خودرو از نام شرکت ایران خودرو گرفته شده است.

وضعیت نمادها در بورس

در ادامه ۵ وضعیت نمادها در بورس را توضیح می دهیم.

۱- وضعیت مجاز

وضعیت مجاز، یکی از رایج‌ترین وضعیت نمادها در بورس است. در این وضعیت، شرایط عادی است و روال سفارش گیری، حذف سفارش‌های انجام نشده و انجام معاملات طبق معمول صورت می‌گیرد.

۲- وضعیت مجاز محفوظ

وضعیت مجاز محفوظ، حالت دوم از انواع وضعیت نمادها در بورس است. در این وضعیت، فقط می‌توان برای خرید یا فروش سهم، سفارش ثبت کرد اما معاملاتی انجام نخواهد شد. معمولا زمانی که نماد در وضعیت ممنوع یا ممنوع متوقف بوده، قبل از مجاز شدن در وضعیت مجاز محفوظ برای کشف قیمت قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر در زمان پیش گشایش، نماد برای کشف قیمت در وضعیت مجاز محفوظ قرار می‌گیرد.

برای آشنایی با پیشبینی بازار بورس در ایران این مطلب را بخوانید!

۳- وضعیت مجاز متوقف

وضعیت مجاز متوقف، حالت سوم از انواع وضعیت نمادها در بورس است. در این وضعیت، نه می‌توان سفارش ثبت کرد و نه معامله‌ای انجام می شود. تنها کاری که در این وضعیت امکان پذیر است، حذف سفارشات انجام نشده است.

۴- وضعیت ممنوع

وضعیت ممنوع، حالت چهارم از انواع وضعیت نمادها در بورس است. در این وضعیت ثبت سفارش، حذف سفارشات انجام نشده و یا انجام معاملات، امکان پذیر نیست. زمانی که یک نماد در وضعیت ممنوع قرار می‌گیرد، احتمال بازگشایی و انجام معاملات بر روی آن به زودی و در همان جلسه معاملاتی زیاد است.

۵- وضعیت ممنوع متوقف

در حالت پنجم از انواع وضعیت نمادها در بورس هم، امکان ثبت سفارشات، انجام معاملات و یا حذف سفارشات انجام نشده وجود ندارد. نمادهایی که در وضعیت ممنوع متوقف قرار می گیرند، در همان روز معاملاتی باز نمی شوند. در واقع اطلاع رسانی زمان بازگشایی آن‌ها در روزها یا ماه‌های آینده اعلام می‌شود.

  • تفاوت وضعیت ممنوع و ممنوع متوقف در مدت زمانی است که برای بازگشایی نماد، سپری می‌شود.

سایر وضعیت نمادها در بورس

به جز موارد بالا، دو حالت دیگر وجود دارند که در دسته بندی وضعیت نمادها نمی گنجند آما آشنایی با آنها اهمیت دارد. این دو حالت عبارتند از :

۱- نمادهای مشمول فرآیند تعلیق

اگر شرکت ها، گزارشات و صورت های مالی خود را به موقع ارائه نداده یا این اطلاعات شفافیت لازم را نداشته باشند، مشمول تعلیق می‌شوند. البته این نکته به معنای ارزندگی یا عدم ارزندگی سهام شرکت نیست.

 در شکل زیر نماد غبهنوش را مشاهده می کنید که مشمول فرآیند تعلیق شده است. آیکون مثلث که کنار نام و نماد شرکت قرار دارد، مشمول فرآیند تعلیق بودن نماد را نشان می‌دهد. اگر روی آن کلیک کنید، می‌توانید علت آن را نیز مشاهده کنید. همان طور که ملاحظه می‌کنید، وضعیت نماد مجاز است و معاملات طبق روال عادی در آن انجام می‌شود.

این نمادها در صورتی که علت تعلیق را تا مدت زمانی مشخص رفع نکنند، از حالت مجاز به حالت ممنوع متوقف تغییر پیدا می‌کنند.

پیشنهاد می‌کنیم تا در دوره آموزش رایگان اقتصاد شرکت کنید!

نمادهای مشمول فرآیند تعلیق

۲- نمادهای مشمول معاملات تحت احتیاط

اگر ظن دستکاری بازار، عدم افشای به موقع اطلاعات با اهمیت و یا ورشکستگی یکی از مشتریان عمده شرکت رخ دهد، شرکت مشمول معاملات تحت احتیاط می‌شود. نمادهای این گروه ممکن است در آینده تعلیق شوند اما ممکن است لزوما چنین اتفاقی هم نیفتد.

  • برای آگاهی از نمادهای تحت احتیاط و مشمول فرآیند تعلیق می توانید به سایت بورس اوراق بهادار تهران به آدرس tse.ir مراجعه کنید.

نمادهای تحت احتیاط و مشمول فرآیند تعلیق

اگر می خواهید در دام سهم های بی ارزش در بورس نیفتید باید با تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی آشنا باشید. اگر هم تمایل دارید با قطعیت بیشتری دست به خرید سهام بزنید و از تجارب سایر افراد حرفه ای در بازار استفاده کنید، پیشنهاد می کنیم به قسمت تحلیل ۳۰۰ سهم بورس تهران مراجعه کنید. در این قسمت، دقیق‌ترین و جدیدترین تحلیل‌های تکنیکال و بنیادی مربوط به سهام توسط جمعی از باتجربه‌ترین معامله‌گران وجود دارد که می توانید برای کسب سود از بورس، از آن‌ها استفاده کنید.

بررسی نکات مهم وضعیت نمادها در بورس

در این قسمت به سوالات مهمی که به وضعیت نمادها در بورس مرتبط می شوند، پاسخ می دهیم.

بررسی نکات مهم وضعیت نمادها در بورس

۱- چطور می توان از تغییر وضعیت نمادها مطلع شد؟

برای اطلاع از وضعیت نمادها در بورس می توانید از سایت مدیریت فناوری بورس تهران به آدرس tsetmc.com استفاده کنید. با ورود به این سایت و جستجوی نماد مورد نظر خود می‌توانید از آخرین وضعیت نماد باخبر شوید.

چطور می توان از تغییر وضعیت نمادها مطلع شد؟

علاوه بر این اگر نماد شما متوقف شده باشد، می توانید علت آن را در قسمت پیام ناظر همین سایت مشاهده کنید. برای مثال در شکل زیر، علت وضعیت ممنوع متوقف نماد «حفارس» در قسمت پیام ناظر، افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب ذکر شده است.

چطور می توان از تغییر وضعیت نمادها مطلع شد؟

البته در سایت کدال هم می توانید با جستجوی نماد مورد نظر خود، علت توقف آن را به همراه جزئیات بیشتر مشاهده کنید.

۲- چرا در وضعیت مجاز محفوظ فقط امکان ثبت سفارش وجود دارد؟

وضعیت مجاز محفوظ در زمان پیش گشایش نمادهای معاملاتی برقرار می شود. این پیش گشایش بسته به دلایل توقف نمادها می تواند با محدودیت دامنه نوسان یا بدون محدودیت دامنه نوسان باشد. به دلیل کشف قیمت و جلوگیری از دستکاری بازار (مخصوصا در شرایط بدون محدودیت دامنه نوسان) در این زمان فقط سفارش گیری انجام می شود تا با استفاده از سازوکار حراج ناپیوسته در بورس، کشف قیمت یا مچینگ آن صورت بگیرد.

۳- چرا با قرار گرفتن نماد در وضعیت مجاز محفوظ، بازگشایی نماد به تایید ناظر نیاز دارد؟

با پیش گشایش نماد و شروع حراج ناپیوسته در نمادهایی که بدون محدودیت دامنه نوسان باز می شوند، وضعیت نماد، مجاز محفوظ شده و آماده سفارش گیری می شود. اگر در این مرحله معامله‌ای انجام نشود یا ناظر بورس، معاملات را تایید نکند، در همان جلسه یا ۹۰ دقیقه ابتدایی جلسه معاملاتی بعدی، حراج ناپیوسته دوباره انجام می‌گیرد. اگر مجددا کشف قیمت صورت نگیرد، قیمت پایانی آخرین جلسه معاملاتی، مبنای معاملات در حالت حراج پیوسته (که وضعیت نماد مجاز است) قرار خواهد گرفت.

۴- چرا نمادها در بورس متوقف می شوند؟

توقف نمادها علل مختلفی مثل افزایش سرمایه، تشکیل مجمع، عدم رعایت قانون و... دارد. در مقاله دلایل توقف نمادها در بورس به تفصیل در این مورد صحبت کرده‌ایم اما نکته مهم این است که با توقف نماد، سهامداران فرصت بررسی اطلاعات مربوط به شرکت را دارند. از آنجایی که قیمت سهام ممکن است به دلیل تغییر و تحول شرکت در بازگشایی تغییر کند، سهامداران می‌توانند از این فرصت برای بررسی علت توقف و ارزش گذاری دوباره سهامشان استفاده کنند.

در این مقاله به توضیح انواع وضعیت نمادها در بورس پرداختیم تا به هنگام معاملات و ظاهر شدن پیام ناظر در سامانه آنلاین کارگزاری‌تان، دچار سردرگمی نشوید. اگر در ابتدای راه سرمایه گذاری در بورس هستید پیشنهاد می کنیم که دو سبک مهم تحلیلی یعنی تکنیکال و بنیادی را یاد گرفته و آن را با تابلوخوانی ترکیب کنید تا بتوانید در این بازار موفق شوید. در دوره تابلوخوانی، نوسان گیری و سایر ترفندهای بورس تهران، تکنیک های مهم بازار بورس ایران که به نوعی خارج از محدوده تحلیل تکنیکال و بنیادی هستند، آموزش داده می شود. این دوره، محل مناسبی برای افرادی مناسب است که قصد دارند از فوت‌و‌فن‌های افراد باتجربه بازار استفاده کنند. نکاتی که در هیچ کتابی نمی‌توان آن‌ها را پیدا کرد.

 

برای آشنایی با سایر مفاهیم بورسی می توانید از مقالات زیر استفاده کنید.

 

سوالات متداول

۱- نماد معاملاتی چیست؟

نماد معاملاتی در بورس مختصر شده نام شرکت است که از ترکیب حرف اول صنعت بورسی و نام شرکت به وجود می آید. برای مثال نماد «غشهداب» از ترکیب «غ» و «شهداب» به وجود آمده است. حرف «غ» نشانه صنعت غذایی و کلمه «شهداب» از نام شرکت (کشت و صنعت شهداب ناب خراسان) گرفته شده است.

۲- وضعیت نماد در بورس چیست؟

 وضعیت نماد، حالتی است که برای نمادهای معاملاتی در بورس ایران تعریف شده است و به واسطه‌ی آن، معامله گران متوجه می شوند نماد قابل معامله هست یا نه.

۳- چند نوع وضعیت نماد در بورس داریم؟

وضعیت نمادها در بورس، ۵ حالت مختلف دارد؛ مجاز، مجاز محفوظ، مجاز متوقف، ممنوع و ممنوع متوقف.

 

لینک کوتاه: https://Amoozesh-boors.com/i/cjh

: ارسال نظر
نظرات :
  • comment 983
    fateme
    1401-10-06

    به چه علتی ممکنه سهام چندین ماه بسته باشه؟

    • سلام به شما دوست عزیز درصورتیکه شرکت قوانین مربوط به سازمان بورس را رعایت نکند، ناظرین سازمان بورس وضعیت معاملات نماد را ممنوع متوقف میکنند و تا زمانیکه شرکت الزامات سازمان بورس را رعایت نکند و یا ابهامات مطرح شده از سوی سازمان بورس را رفع نکند بسته میماند و هیچ محدودیتی نیز در این زمینه وجود ندارد لذا در انتخاب سهم باید نهایت دقت را بکار گیرید تا سهامدار چنین شرکت هایی نشوید.

  • comment 1432
    موسوی
    1401-12-19

    سلام آیا توقف نمادهای بورسی فقط در بازار بورس ایران اتفاق میفته؟

    • سلام به شما دوست عزیز خیر در بازار بورس سایر کشورهای دنیا نیز این مورد را داریم

  • comment 1433
    موسوی
    1401-12-19

    مدت زمان بسته بودن یک سهم برای افزایش سرمایه چقده؟

    • عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، با توجه به درصد و نوع افزایش سرمایه این زمان متغیر میباشد برای مثال افزایش سرمایه های کمتر از صد درصد گاها کمتر از یک هفته بسته میمانند از طرفی افزایش سرمایه های بالای 500 درصد گاهاتا شش ماه نیز بسته میمانند.

  • comment 2037
    حانیه
    1402-01-28

    سلام و خسته نباشید... توقف نمادها فقط مختص به بازار بورس ایران هست؟

    • سلام به شما دوست عزیز خیر توقف نمادها در بازار بورس های سایر کشورها نیز وجود دارد.

  • comment 2185
    کوروش
    1402-02-03

    سلام در وضعیت ممنوع-متوقف سهم چند روز بسته میمونه؟

    • عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، بستگی به دلیل متوقف شدن سهم دارد لذا تا برطرف شدن آن دلیل سهم بسته خواهد ماند خواه تا سال‌ها طول بکشد.

  • comment 3194
    ShaghayeghEmrani
    1402-04-08

    سلام برخی از رایج ترین نمادهای وضعیت در بازار سهام کدوم موارد هستند؟

    • سلام خدمت شما دوست عزیز انواع وضعیت نمادها در بورس تهران عموماً به دو دسته کلی مجاز و ممنوع متوقف تقسیم می‌شود لذا در حالت مجاز مثل حالت عادی معاملات نماد پابرجا و در تایم معاملاتی بازار برقرار می‌باشد اما در وضعیت ممنوع متوقف، گونه معامله‌ای در سهم انجام نمی‌شود و سهامدار نمی‌تواند سهام جدیدی بخرد یا بفروشد.

آموزش بورس

ورود با کد یکبار مصرف

کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد

این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد

کد شش رقمی (عدد لاتین)

آموزش بورس

ورود

آموزش بورس

ثبت نام

از قبل حساب کاربری دارید؟ ورود